Przepisy dla maluszków

Chciałam się z wami podzielić zbiorem przepisów dla małych dzieci, z których często korzystałam, gdy Bajaderka miała około roczku. Niestety nie znam ich źródła, gdyż skompletowane zostały przez moją koleżankę, z różnych stron internetowych. Są to głównie zupki, śniadanka i deserki. Dla mnie zawsze sporym problemem przy gotowaniu dla malucha były proporcje: ile czego użyć, by nie wyszło za dużo. Umówmy się, że dla rodziców żadna frajda dojadać dziecięce jedzenie, mało co przyprawione i np. zblendowane 😉 Te przepisy całkowicie rozwiązują ten problem. Nie ze wszystkich korzystałam, bo w niektórych deserach nie pasuje mi ilość cukru. Aczkolwiek każdy przepis może być inspiracją do stworzenia swojego dania zmodyfikowanego mniej lub więcej.

Strasznie długo się naszukałam tego zbioru, a że jeszcze mi się kiedyś przyda (mam nadzieję), to na blogu na pewno nie zginie. Może też inne mamy skorzystają.

1.Indyk z kaszą

Składniki:
– 2 marchewki
– 100 gram indyka
– kawałek pora
– spora różyczka brokuła
– 2 średnie ziemniaki
– kilka strączków fasolki szparagowej
– 1 pietruszka
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka oleju sojowego
– kasza jęczmienna ugotowana osobno (zawiera gluten)

Sposób przygotowania:
Ugotować zupkę z podanych składników, a osobno kaszę. Zmiksować warzywa poza marchewką i indykiem, które rozgnieść widelcem, a mięsko rozdrobnić na włókienka (jeżeli maluch chce jeść niejednolitą konsystencję), dodać ugotowaną kaszę w ilości wedle uznania i wymieszać.

2.Kurczak z ryżem i warzywami

Składniki:
– 2 marchewki
– 100 gram kurczaka
– 2 ziemniaki (średnie)
– natka pietruszki
– kilka strączków fasolki szparagowej
– mała cebulka
– koncentrat pomidorowy (1 łyżeczka)
– 1-2 pieczarki (można nie dodawać)
– ugotowany ryż

Sposób przygotowania:
Ugotować warzywa, mięsko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksować lub rozgnieść widelcem. Polać gotowym sosem ugotowany wcześniej ryż.

3.Kurczak w potrawce

Składniki:
– 3 marchewki średnie
– kawałek pora
– 100 gram kurczaka
– 2 łyżki zielonego groszku
– 1 kalarepka(obrana)
– 1 pietruszka
– natka pietruszki do smaku
– 1 łyżka oleju
– ugotowany ryż
– do zagęszczenia można użyć kaszki pszennej (np. 8 zbóż Nestle)

Sposób przygotowania:
Ugotować jarzyny, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z ryżem.

4.Krupnik na cielęcinie

Składniki:
– 2 marchewki
– 1 spory ziemniak
– 100 gram cielęciny
– kawałek pora i selera
– 1 pietruszka
– olej sojowy
– mała cebulka
– koperek (może być suszony)
– natka pietruszki posiekana
– kasza jęczmienna(ilość wedle uznania)
– kaszka pszenna (ewentualnie do zagęszczenia)

Sposób przygotowania:
Ugotować zupę na mięsie i warzywach, zmiksować lub rozgnieść. Można zasypać kaszą podczas gotowania, albo ugotować kaszę osobno i dodać do gotowej zupki. Do smaku posypać koperkiem koperkiem natką pietruszki.

5.Zupa pomidorowa z makaronem

Składniki:
– 2 marchewki
– 100 gram indyka
– 1 pietruszka
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– niewielka cebulka
– niewielka róża brokuła
– 1 łyżka oleju
– natka pietruszki do smaku
– makaron w kształcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w każdym markecie)

Sposób przygotowania:
Ugotować warzywa na mięsie, zmiksować lub rozgnieść, posypać natką pietruszki, dodać ugotowany drobny makaron w ilości wedle uznania.

6.Indyk z makaronem

Składniki:
– 2 marchewki
– 100 gram indyka
– 2 niewielkie ziemniaki
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– kawałek selera
– niewielka cebula
– masło (1 łyżeczka)
– makaron gwiazdki lub zacierka

Sposób przygotowania:
Ugotować warzywa, zmiksować, dodać makaron(ugotowany).

7.Zupa jarzynowa z makaronem

Składniki:
– 2 marchewki
– 1 ziemniak
– 100 gram kurczaka
– 2 łyżki zielonego groszku
– makaron w kształcie gwiazdek lub zacierka
– olej

Ugotować zupkę i zmiksować lub rozgnieść widelcem. Dodać makaron i gotowe.

8.Jarzyny z szynką i makaronem

Składniki:
– koncentrat pomidorowy(1łyżeczka)
– 2 łyżki kukurydzy
– 1 mała cebula
– 80 gram niepeklowanej szynki drobiowej lub wieprzowej
– makaron gwiazdki lub zacierka
– olej

Sposób przygotowania:
Ugotować zupkę, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać ugotowany makaron i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wielkość listków szynki wedle uznania dziecka. Jeśli szynka zawiera skórkę należy ją usunąć.

9. Ciasto bananowe

Składniki:
– kg bananów
– szklanka płatków owsianych
– kilka łyżeczek mąki pszennej razowej
– łyżka miodu
– 4 łyżki ziaren słonecznika
– 4 łyżki rodzynek
– łyżka oleju

Sposób przygotowania:
banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min. w temperaturze 150 stopni C.

10. Kasza manna na mleku modyfikowanym

Składniki:
– 7 miarek mleka następnego
– 180 ml wody
– 3 łyżeczki kaszy manny
– 2 płaskie łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:
wodę zagotowujemy a następnie ostudzamy. Do części wody dodajemy kaszę i cukier, gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu kaszy. Pozostała ilość wody służy do rozprowadzenia mleka. Łączymy z ugotowaną kaszą manną.

11. Papka z ziemniaków

Składniki:
– ziemniak średniej wielkości (80g)
– mleko modyfikowane następne
– 5g masła

Sposób przygotowania:
ziemniaki czyścimy, cienko obieramy, starannie płuczemy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, rozcieramy lub rozgniatamy dodając mleko i masło , podgrzewamy mieszając. Papkę podajemy z ugotowanym mięsem lub pulpetem i jarzynką.

12. Zupa wielowarzywna

Składniki:
– 2 marchewki
– pietruszka
– 1 selera
– 1 małego pora
– gałązka kalafiora
– 1/8 główki kapusty
– 3 pomidory
– 3 ziemniaki
– 3 łyżki oleju
– sól
– 3 łyżki soczewicy
– pieprz
– natka pietruszki
– koperek
– litr wody

Sposób przygotowania:
warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz niewielką ilość wody. Dusimy 5 min. po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory, opłukaną soczewicę i wodę. Gotujemy do miękkości. Studzimy i podajemy dziecku.

13. Pulpety z cielęciny i kaszki manny

Składniki:
– 1 małej marchwi (25g)
– 1 pietruszki (25g)
– 1 łyżeczki pokrojonego w kostkę selera
– 4 łyżeczki surowej mielonej cielęciny
– 2 łyżeczki kaszy manny (10g)
– pół łyżeczki zielonej pietruszki
– 1/2 surowego żółtka
– 150ml wody

Sposób przygotowania:
mielimy cielęcinę i dodajemy żółtko oraz drobno posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i płukaniu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzącej wody doprowadzając do zagotowania. Następnie wkładamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem ok. 25-30 min.

14. Zupka jarzynowa z olejem sojowym

Składniki:
– marchewka
– kalafior
– pietruszka
– 5g ryżu lub kaszki kukurydzianej
– 3g masła
– łyżeczka cukru
– 150ml wody

Sposób przygotowania:
warzywa myjemy, płuczemy i trzemy na tarce lub drobno kroimy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy pół godziny do miękkości, a następnie odcedzamy. Wypłukany ryż dodajemy do wrzącego pozostałego wywaru i gotujemy 15-20 min. Warzywa przecieramy przez sitko ,łączymy z ugotowaną kaszą lub ryżem. Dodajemy olej sojowy ,cukier i zagotowujemy.

15.Jarzynka z cielęciną i pomidorami

Składniki:
– 1/2 średniej marchwi (50 g)
– średni ziemniak (60 g)
– 1/2 średniej wielkości pomidora (50 g)
– 40 g chudego surowego mięsa cielęcego
– łyżeczka oliwy z oliwek
– 50-100 ml wody

Sposób przygotowania:
Marchew i ziemniaka umyj, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj wodę i włóż mięso. Po ok. 10 minutach dodaj warzywa, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz, po zdjęciu skórki podziel na ćwiartki, dodaj pod koniec gotowania do jarzynki z mięsem. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij mięso i na wyparzonej wrzątkiem deseczce drobno posiekaj. Warzywa zmiksuj, dodaj oliwę, wymieszaj, zagotuj, mieszając. Jarzynkę przełóż na wygrzany talerzyk, oprósz posiekaną cielęcinką. Podawaj jako drugie danie.

16.Zupa z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami

Składniki:
Obrane warzywa (90 g):
– 1/2 średniej wielkości marchwi (60 g)
– 1/2 pietruszki (10 g)
– cząstka selera (10 g)
– por (10 g)
– średni pomidor (80 g)
– żółtko (20 g)
– łyżeczka mąki pszennej (5 g)
– woda (100 ml)

Sposób przygotowania:
Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj. Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj. Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10. miesiąca życia. Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy.

17.Zupka jarzynowa z kaszą manną

Składniki:
– 1/2 marchwi
– 1/2 pietruszki
– 1 łyżka startego na tarce selera
– 1 ziemniak
– 1 płaska łyżeczka kaszy manny
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 150 ml wody

Sposób przygotowania;
warzywa wymyć, obrać. Pokroić w kostkę, Zagotuj wodę, włóż do wrzątku warzywa, dodaj kaszkę mannę i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Jak warzywa będą miękkie dodaj oliwę z oliwek. Zupkę wymieszaj, zagotuj.

18.Zupa z lanymi kluskami

Składniki:
– chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
– 1 mała marchewka
– 1 pietruszki
– mały kawałek selera
– 1 por
– natka pietruszki
– łyżeczka masła
– 3 łyżeczki maki pszennej lub kukurydzianej
– żółtko
– woda
– szczypta soli
– szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:
Ciasto na kluski:
Surowe żółtko rozmieszaj z 3 łyżeczkami mąki pszennej lub kukurydzianej, dodaj łyżeczkę wody (w zależności od gęstości, musi być jak bardzo gęsta śmietana).

Zupka:

W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięso. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Na gotującą się zupę wlej ciasto cienkim strumieniem i mieszaj, żeby zrobiły się małe kluseczki. Gotuj całość aż kluseczki wypłyną na wierzch ok. 3-4 minutki. Posyp posiekaną natką pietruszki, dodaj posiekane mięsko i gotowe!

19.Jaglanka

Składniki:
– chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
– 1 mała marchewka
– 1 pietruszki
– mały kawałek selera
– 1 por
– natka pietruszki
– koperek
– łyżeczka masła
– woda
– szczypta soli
– szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodaj kaszę jaglaną gotuj całość jeszcze ok 15 min. Posyp posiekaną natką i/lub koperkiem dodaj posiekane mięsko i zupka gotowa!

20.Ogórkowa

Składniki:
– chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
– 1 mała marchewka
– 1 pietruszki
– mały kawałek selera
– 1 pora
– koperek
– łyżeczka masła
– 1 ziemniaka
– 1 mały ogórek kwaszony
– woda
– szczypta soli
– szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora i ziemniaka drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Obierz ze skórki ogórka kiszonego, zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Na małej patelni roztop odrobinę masła i podduś ogórka. Dodaj ogórka do garnuszka zagotuj, posyp koperkiem i zupka gotowa.

21.Kapuśniak

Składniki:
– chude mięsko (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
– 1 mała marchewka
– 1 pietruszki
– mały kawałek selera
– 1 por
– koperek
– łyżeczka masła
– 1 ziemniaka
– czubata łyżka kapusty kwaszonej
– woda
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– szczypta majeranku

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora i ziemniaka drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Kapustę kwaszona drobno posiekaj. Dodaj kapustę do garnuszka zagotuj, posyp koperkiem i zupka gotowa.

22.Zupka kremowo-owocowa

Składniki:
– 1 szklanki owoców świeżych, mrożonych lub suszonych
– mleko w proszku
– 3 łyżki płatków ryżowych
– 1 łyżka płatków owsianych
– woda

Sposób przygotowania:
Do garnuszka wlej wodę i zagotuj. Na wrzątek wrzuć pokrojone owoce ( maliny, truskawki przetrzyj przez sitko) i gotuj aż zmiękną. Dodaj płatki ryżowe i płatki owsiane. Zagotuj i zmiksuj. Dodaj mleko w proszku wymieszaj i zupka gotowa.Do przygotowania zupki można użyć różnych owoców np. jabłka, gruszki, maliny, brzoskwinie, suszone namoczone wcześniej morele i śliwki. Zupkę można przygotować z jednego rodzaju owoców lub z różnych kombinacji i taka jest najsmaczniejsza (jabłka z gruszkami, brzoskwinia z morelą)Po 12 miesiącu nie trzeba zupki miksować.

23.Zupa z cukinii

Składniki:
– mała cukinia
– cebula
– mały ząbek czosnku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 litra wywaru z warzyw
– łyżka posiekanych świeżych liści kolendry lub mięty
– łyżeczka cukru
– sól i pieprz
– pół szklanki śmietanki

Sposób przygotowania:
Cukinie umyj, drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj. W głębokim garnku zeszklij cebulę i czosnek, dodaj cukinię i podsmażaj, nie dopuszczając do zrumienienia. Wlej wywar, dodaj cukier, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Zmiksuj. Zupę można podawać na gorąco albo schłodzoną, dodając na talerzach śmietankę i zieleninę.

24.Pulpety cielęce z kaszą manną

Składniki:
– 1 marchewki
– 1 pietruszki
– mały kawałek pora
– mały kawałek selera
– 100g mielonej cielęciny
– 2 łyżeczki kaszy manny
– łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– 1 jajka
– 200 ml wody
– 3 łyżki bułki tartej
– szczypta pieprzu
– szczypta soli

Sposób przygotowania:
Warzywa obierz i umyj. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj do miękkości. W misce wymieszaj mięso, kasze manną, jajko, pieprz i sól. Uformuj malutkie pulpeciki. Każdy obtocz w bułce tartej. Z warzywnego wywaru wyjmij warzywa i zagotuj go. Na wrzątek wrzuć pulpety, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok 30 min.

25.Gulasz z królika

Składniki:
– 250 g mięsa z królik
– sól
– pieprz
– zioła prowansalskie
– włoszczyzna
– marchewka
– łyżka mąki pszennej
– koperek

Sposób przygotowania
Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.

26.Kluseczki gnocchi z dyni

Składniki:
– 250 g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni,
– łyżeczka oliwy z oliwek,
– 300 g mąki,
– 1 jajko
– szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:
Dynię pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody lub na parze. Po ugotowaniu dynie bardzo dobrze odsącz na sitku lub odparuj i zmiksuj na puree. Dodaj jajko, przyprawy i dobrze wymieszaj. Do masy dosypuj stopniowo mąką i zagniataj gładkie ciasto. Powinno łatwo odchodzić od ręki. Z ciasta formuj wałeczki o grubości ok. 1 cm, następnie krój je na kawałki ok. 1,5 cm. Każdy kluseczek rozpłaszcz ząbkami widelca odciskając na klusce ich kształt. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kluski partiami na wrzątek gotuj, aż wypłyną na powierzchnię i odcedzaj. Można je podawać same lub z masełkiem.

27.Płatki owsiane z suszonymi owocami

Składniki:
– płatki owsiane górskie
– garść rodzynek
– kilka suszonych moreli
– jabłko
– cynamon
– cukier

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalej wodą i zostaw na noc, żeby napęczniały. W osobnym naczyniu zalej rodzynki i morele. Rano w garnuszku zagotuj wodę, obierz jabłko i drobno pokrój wrzuć na wrzątek i gotuj aż będzie miękkie. Zmiksuj. Morele drobno pokrój. Do garnuszka dodaj płatki i suszone owoce, gotuj ok 5 min. Dodaj cukier i cynamon.

28.Pieczone jabłka

Składniki:
– słodkie jabłko
– ok. 100 ml soku jabłkowego
– łyżeczka cukru pudru
– szczypta cynamonu w proszku
– odrobina masła

Sposób przygotowania:
Jabłka umyj, nie obieraj. Wydrąż gniazda nasienne a skórkę ponakłuwaj widelcem. Jabłka ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej sokiem. Do wnętrza jabłka wsyp łyżeczkę cukru pudru i odrobinę masła, z wierzchu oprósz cynamonem. Piecz w temperaturze 180C przez 45 minut.

29.Bananowa manna

Składniki:
– dwie czubate łyżki kaszy manny
– szklanka wody
– 7 miarek mleka modyfikowanego
– pół dojrzałego banana

Sposób przygotowania:
Szklankę wody podziel na jedną połowę i dwie ćwiartki. Jedną ćwiartką rozprowadź kaszę mannę, odstaw na chwilę. Pół szklanki wody zagotuj w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, zamieszaj raz jeszcze zawiesinę kaszy manny i wlej na wrzątek. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw, by kaszka przestygła. Banana umyj, obierz i rozgnieć widelcem. Ostatnią ćwiartką (najlepiej letniej) wody rozprowadź mleko modyfikowane. Banana, mleko i przestudzoną kaszkę wrzuć do wysokiego naczynia i zmiksuj mikserem na puszystą masę.

30.Biszkopt z owocami

Składniki:
– 3 jajka
– szklanka cukru
– szklanka mąki
– pół łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
– kilogram owoców (jednego rodzaju lub mieszanych) – jabłek
– gruszek
– śliwek lub brzoskwiń

Sposób przygotowania:
Owoce umyj, osącz, oczyść z nasion lub pestek. Jabłka i gruszki obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Formę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą lub wyłóż specjalnym pergaminem. Jajka utrzyj z cukrem do białości i połącz z mąką. Możesz dodać proszek do pieczenia. Wrzuć owoce, wymieszaj i przełóż do formy. Piecz ok. 40 min (przed wyjęciem z piecyka sprawdź patyczkiem, czy gotowe). Podawaj z cukrem pudrem i ewentualnie z bitą śmietaną. Uwaga: Ciasto będzie pulchniejsze, jeżeli utrzesz z cukrem same żółtka, a białka ubijesz na sztywną pianę i dopiero wtedy połączysz jedno z drugim.

31. Jaglanka pożywna i smaczna zupka z mięsem, warzywami i kasza jaglaną dla niemowląt po 10 miesiącu.

Składniki

chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
1 mała marchewka
½ pietruszki
mały kawałek selera
½ pora
łyżeczka opłukanej kaszy jaglanej
natka pietruszki
koperek
łyżeczka masła
woda

Sposób przyrządzenia

W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodaj kaszę jaglaną gotuj całość jeszcze ok 15 min. Posyp posiekaną natką i/lub koperkiem dodaj posiekane mięsko i zupka gotowa!

32. Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym

Składniki:
– 3 łyżeczki kleiku ryżowego
– 1 średnie jabłko
– 2 łyżki naturalnego jogurtu
– łyżeczka cukru
– 50ml wody

Sposób przygotowania:
jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Następnie gotujemy wodę z cukrem do której dodajemy utarte jabłko i kleik ryżowy – wszystko mieszając. Podajemy na talerzyku z dodatkiem jogurtu

33. Deser owocowy z jogurtem

Składniki:
– 1 średnie jabłko
– 1 średnia gruszka
– 2 śliwki
– łyżka naturalnego jogurtu
– 50 ml szklanki wody Sposób przygotowania:
owoce myjemy i obieramy ze skórki (śliwki nie wymagają obierania). Kroimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Po ugotowaniu miksujemy. Podajemy z jogurtem.

34. Bukiet warzyw z jajkiem

Składniki:
– 2-3 gałązki kalafiora
– mały ziemniak
– 1 marchewki
– jajko
– 2 łyżeczki masła
– 1 łyżeczki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:
warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jajko po sparzeniu roztrzepujemy widelcem. Na spodek wkładamy łyżeczkę masła , wylewamy roztrzepane jajko i umieszczamy w rondelku z wrzącą wodą do ścięcia się. Następnie podrobione warzywa i ścięte jajko układamy na talerzyku z dodatkiem masła, posypane szczypiorkiem. Podajemy dziecku rozgniecione widelcem.

35. Jajecznica na parze ze szczypiorkiem

Składniki:
– 1 jajo
– 2 płaskie łyżki masła
– łyżeczka posiekanego szczypiorku
– łyżeczka mleka

Sposób przygotowania:
szczypior myjemy i drobno kroimy, parzymy wrzątkiem przez 1 minutę. Gotujemy wodę w garnku. Spodeczek smarujemy masłem i wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Na spodeczek wbijamy jajko i starannie mieszamy do ścięcia się białka. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

36. Jarzynka z cielęciną i pomidorami

Składniki:
– 1/2 średniej marchwi (50 g)
– średni ziemniak (60 g)
– 1/2 średniej wielkości pomidora (50 g)
– 40 g chudego surowego mięsa cielęcego
– łyżeczka oliwy z oliwek
– 50-100 ml wody

Sposób przygotowania:
Marchew i ziemniaka umyj, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj wodę i włóż mięso. Po ok. 10 minutach dodaj warzywa, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz, po zdjęciu skórki podziel na ćwiartki, dodaj pod koniec gotowania do jarzynki z mięsem. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij mięso i na wyparzonej wrzątkiem deseczce drobno posiekaj. Warzywa zmiksuj, dodaj oliwę, wymieszaj, zagotuj, mieszając. Jarzynkę przełóż na wygrzany talerzyk, oprósz posiekaną cielęcinką. Podawaj jako drugie danie.

37. Zupa z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami

Składniki:
Obrane warzywa (90 g):

– 1/2 średniej wielkości marchwi (60 g)
– 1/2 pietruszki (10 g)
– cząstka selera (10 g)
– por (10 g)
– średni pomidor (80 g)
– żółtko (20 g)
– łyżeczka mąki pszennej (5 g)
– woda (100 ml)

Sposób przygotowania:
Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj. Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj. Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10. miesiąca życia. Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy.

38. Kluseczki z twarożku

składniki:
– 1/2 kostki twarożku śmietanowego
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:
jajko umyj. oddziel żółtko od białka. żółtko zetrzyj z cukrem pudrem na pulchną masę, a białko na sztywną pianę. ser wymieszaj delikatnie z pianą i utartym żółtkiem. oraz przesianą przez sito mąką. zagotuj w rondelku wodę. łyżką odcinaj kluseczki i wrzucaj do wody. zagotuj. potem postaw na wolnym ogniu pod przykryciem na około 5 minut. nie doprowadzając do wrzenia. Kluseczki podawaj ze świeżym masełkiem i posypane

39. Pulpety cielęce z kaszką manną

Składniki:
– około 60-70 g surowej mielonej cielęciny
– pół marchewki,
– pół pietruszki,
– pół łyżeczki pietruszki lub koperku,
– 2 małe łyżeczki kaszki manny,
– pół surowego żółtka,
– około 150-160 ml wody

Sposób przygotowania:
Mielimy cielęcinkę i dodajemy żółtko, które uprzednio zostało sparzone (oczywiście parzymy całe jako). Dodajemy do tego 2 łyżeczki kaszki manny i pół łyżeczki pietruszki lub koperku. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie kotleciki (wychodzi ich około 4-5 szt.). Kolejno myjemy i obieramy warzywa krojąc je w drobną kostkę, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Następnie wkładamy wcześniej uformowane kotleciki z cielęcinki i gotujemy wszystko razem pod przykryciem jeszcze przez około 30-35 minut. Kiedy pulpeciki będę już mięciutkie wyjmujemy razem z warzywkami i podajemy naszemu maluszkowi, oczywiście takim szkrabkom, które mają już parę ząbków. Tym, której ich jeszcze nie mają możemy wszystko zemleć.

40. Eskalopek z pomidorem

Składniki:
– kotlecik cielęcy (ok. 5 dag)
– szczypta suszonej szałwii
– rozmarynu i oregano
– pół łyżeczki oliwy
– gruby plaster dużego pomidora bez skórki
– pół łyżeczki masła

Sposób przyrządzania:

Kotlet umyj, osusz, lekko rozbij, uformuj tak, by był jak najbardziej okrągły. Zioła zmiel i natrzyj nimi mięso. Odłóż na pół godziny do lodówki. Na patelnię wlej oliwę, a gdy się rozgrzeje, wrzuć kotlet na 1-2 minuty. Przełóż go do rondelka, dolej 2 łyżki wody i duś na malutkim ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut (w razie potrzeby dolewaj wody). Przełóż kotlet do małego naczynia do zapiekanek, wlej resztę sosu, przykryj plastrem pomidora, posyp grudkami masła. Zapiekaj chwilę w piekarniku w 180°C, dopóki pomidor lekko nie zbrązowieje.

41. Kaszunia

Składniki:
– 1 masło
– cała kaszka dla niemowląt (najlepiej smakowa)
– 2/3 szklanki cukru
– 3 jajka

Sposób przygotowania:
Wymieszać razem, dać do zamrażalnika, aby się dobrze zmroziło potem rozgnieść i formować ciasteczka. Można dać marmoladkę. Piec 15 minut w 220 stopniach

42. Pasta jajeczna

Składniki:
– jajko
– łyżeczka majonezu
– odrobina soli
– natka pietruszki lub szczypiorek

Sposób przygotowania:
Natkę lub szczypiorek bardzo drobno posiekaj. Jako ugotuj na twardo. Wystudzone jako obierz i rozgnieć widelcem. Dodaj majonez, sól i natkę lub szczypiorek dokładnie wymieszaj.

43. Czosnkowa pasta z twarogu

Składniki:
– łyżka sera twarogowego lub twarożku
– łyżka śmietany
– mały ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
Czosnek przepuść przez praskę. W miseczce rozetrzyj na gładka masę ser, śmietanę i czosnek.

44. Jajko sadzone na parze

Składniki
– jajko
– łyżeczka masła
– ociupinka soli
– ociupinka pieprzu

Sposób przygotowania:
Jajko umyj w ciepłej wodzie. W garnku zagotuj wodę. Talerzyk wysmaruj masłem i połóż na sitku od zestawu do gotowania na parze lub na garnku. Poczekaj chwile aż masło się rozpuści. Na rozgrzane masło wybij jajko. Posyp solą i pieprzem. Czekaj aż jako się zetnie.

45. Jajecznica z pomidorami

Składniki:
– jajko
– mały pomidor
– łyżka masła
– ociupinka soli
– posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania:
Pomidora sparz wodą, obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Jeśli przygotowujesz jajecznice dla malutkich dzieci, pomidora bardzo dokładnie rozgnieć widelcem lub przetrzyj przez sito. Jeśli przygotowujesz jajecznice dla starszego dziecka, pomidora pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim pomidory. Jajko umyj w ciepłej wodzie i wybij na patelnię, po chwili dodaj szczypiorek i sól, mieszaj aż jajko się zetnie.

46. Jajecznica na parze

Składniki:
– jajko
– łyżeczka mleka
– łyżeczka masła
– drobno posiekany szczypiorek lub koperek
– ociupinka soli

Sposób przygotowania:
Jajko umyj w ciepłej wodzie. Wybij do miseczki, dodaj masło, mleko, szczypiorek lub koperek i sól. Widelcem delikatnie skłóć składniki ze sobą. Miseczkę wstaw do garnka z gotującą się wodą. W miarę ścinania się masy jajecznej, mieszaj ją aż do chwili, gdy białko i żółtko będą ścięte.

47. Marchwianka z ryżem

Składniki:
– 1 duża marchewka
– 1 pora
– 1 ziemniaka
– natka pietruszki
– łyżeczka masła
– woda
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– ryż

Sposób przygotowania:
Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę. Pora i ziemniaka drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodaj ryż gotuj całość jeszcze ok 15 min. Posyp posiekaną natką i zupka gotowa!

48. Serowe kluseczki

Składniki
– opakowanie naturalnego serka homogenizowanego np Bieluch
– jajko
– 4 czubate łyżki maki pszennej
– cukier
– sól

Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj serek z jajkiem i mąką. W garnuszku zagotuj wodę i posól. Kluseczki kładź łyżką na osolony wrzątek. Gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Kluseczki można dodać do zupy owocowej lub jako samodzielne danie okraszone masełkiem.

49. Jajeczne pulpety

Składniki
– 2 jajka
– 1 łyżeczka masła
– 3 łyżeczki mleka
– kawałek czerstwej bułki
– 2 łyżki tartej bułki
– 1 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:
Jedno jajko umyj, zalej zimną wodą i ugotuj na twardo ( 7min. od zagotowania wody). Ugotowane jajko ostudź, obierz ze skorupki i rozgnieć widelcem. Kawałek czerstwej bułki namocz w mleku, odciśnij i porwij na kawałeczki. W misce utrzyj bułkę, masło i rozgniecione jajko i rozmącone surowe jajko. Z otrzymanej masy formuj małe kotleciki i obtaczaj w bułce tartej. Kotleciki usmaż na ma maśle.

50. Szpinak

Składniki
– 1 opakowania mrożonego szpinaku
– 1 łyżeczka masła
– mleko modyfikowane lub jogurt
– sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Na patelni roztop masło i włóż lekko rozmrożony i rozdrobniony szpinak. Duś aż cała woda odparuje. Dodaj przyprawy i łyżkę mleka modyfikowanego lub jogurtu. Dokładnie wymieszaj. Możesz dodać ugotowane i drobno pokrojone mięsko lub posiekane ugotowane jajko.

51. Budyń z dyni

Składniki:
– 1 kg dyni
– 1 łyżka masła
– 3 łyżki tartej bułki
– 4 łyżki cukru
– 3 jajka
– 1 cytryny v1 łyżki margaryny
– 1 łyżka tartej bułki

Sposób przygotowania:
Dynie umyj, obierz, pokrój na kawałki. W garnuszku zagotuj 1 szklanki wody, wrzuć dynię, rozgotuj i zmiksuj. Białka oddziel od żółtek. Do białek wsyp szczyptę soli i ubij na sztywno. Utrzyj masło z żółtkami, stopniowo dodając cukier, bułkę tarta, zmiksowaną dynię i sok z cytryny. Do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Miseczki na budyń wysmaruj margaryną i wysp bułką tartą, rozlej do nich budyń. Miseczki z budyniem wstaw do naczynia z wrzącą wodą i gotuj ok 40-60 min. na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowany budyń ostudź, okrój brzegi i wyłóż na talerzyk. Podawaj na ciepło polany syropem z przetartych malin lub innych owoców.

52. Karmelowy ryż

Składniki:
– biały ryż
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– łyżka melasy (syropu z buraka)

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę ( dwa razy tyle ile jest ryżu) na wrzątek wrzuć opłukany ryż. Gotuj aż ryż wchłonie całą wodę. Dodaj jogurt i melasę. Wymieszaj i deser gotowy!

53. Jogurtowa fantazja

Składniki:
– 1 małego jabłka
– 1 gruszki
– kilka wypestkowanych wiśni ( świeżych, z mrożonki lub z kompotu)
– 1 kubeczka naturalnego jogurtu

Sposób przygotowania:
Owoce umyj. Jabłko i gruszkę obierz i przetrzyj lub zmiksuj każdy z owoców osobno. Wiśnie pokrój na połówki i wymieszaj z jogurtem. Sosami z jabłka i gruszki delikatnie polej jogurt tworząc fantazyjne wzory. Nie mieszaj.

54. Zielona maślanka

Składniki:
– szklanka naturalnej maślanki
– 1 pęczka szczypiorku
– 1 świeżego krótkiego ogórka

Sposób przygotowania:
Szczypiorek drobno posiekaj. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż wszystkie składniki do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksuj.

55. Jagodowy kefir

Składniki:
– szklanka kefiru
– 1 szklanki jagód

Sposób przygotowania:
Jagody dokładnie opłucz i przetrzyj przez sitko. Przełóż wszystkie składniki do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksuj.

56. Aromatyczny schab

Składniki:
– kawałek chudego schabu środkowego bez kości
– ząbek czosnku
– łyżeczka soli
– majeranek
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:
Schab umyj, natrzyj odrobiną oleju, solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i majerankiem. Włóż do żaroodpornego naczynia, cienko wysmarowanego olejem. Nie przykrywaj folią ani pokrywą. Piecz w nagrzanym piekarniku (ok. 190 st. C). Czas pieczenia zależy od grubości schabu – 10 minut na każdy centymetr (kawałek o przekroju 7 cm piecz 70 minut). Mięso po upieczeniu można jeść na ciepło lub zimno, kroić na malutkie kawałki albo posiekać i stosować zamiast wędliny do kanapek.

57. Białe leczo

Składniki:
– mały patison lub kawałek kabaczka (ok. 100-150 g)
– duża cebula
– biała
– żółta lub zielona papryka
– dwa ząbki czosnku
– łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:
Cebulę obierz, umyj, posiekaj. Zmiażdż ząbki czosnku. Patisona wyszoruj i drobno pokrój (jeśli używasz kabaczka, obierz go). Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zmiażdżony czosnek. Podsmażaj, aż stanie się szklista (nie powinna się zrumienić). Zmniejsz ogień. Do cebuli dorzuć paprykę, a po około dziesięciu minutach – patisona. Przykryj patelnię i duś jarzyny na maleńkim ogniu przez 20-30 min. Podawaj na ciepło lub na zimno.

58. Biały chłodnik

Składniki:
– pół kubeczka kefiru albo jogurtu naturalnego
– 1-2 łyżki drobniutko posiekanego świeżego ogórka
– jedna drobno posiekana łagodna rzodkiewka
– łyżeczka posiekanego szczypiorku
– łyżeczka posiekanego koperku
– pokruszone żółtko jaja ugotowanego na twardo
– ćwierć rozgniecionego ząbka czosnku
– szczypta soli

Sposób przygotowania:
Składniki zetrzyj na tarce o małych otworach lub rozdrób nożem i zmieszaj ze sobą. Możesz (ale nie musisz) schłodzić w lodówce. Chłodnik możesz podawać jako dodatek do upieczonego albo ugotowanego ziemniaka. Potrawa przypadnie do gustu dziecku, które lubi wyraziste smaki (nie wszystkie niemowlęta lubią słodkie papki) i rwie się do gryzienia.

59. Błyskawiczny indyk w ogórkach

Składniki:
– niewielki sznycel z piersi indyka
– średni ogórek kiszony
– łyżka mąki
– łyżka śmietany 12-proc.
– pół łyżeczki oleju lub oliwy
– pół szklanki wody

Sposób przygotowania:
Mięso obmyj, pokrój na drobne kawałeczki, a następnie obtocz w łyżce mąki. Ogórek zetrzyj na drobnej tarce. Na małej teflonowej patelni rozgrzej olej, wrzuć do niego mięso, szybko przewróć, tak by kawałki stały się białe ze wszystkich stron, zalej wodą. Duś przez 3 minuty, ewentualnie dłużej, jeśli płynu jest zbyt dużo (wówczas zdąży ulecieć w postaci pary wodnej). Dodaj utarty ogórek, zamieszaj i duś 2 minuty. Zdejmij z ognia, dopraw śmietaną.

60. Brzoskwiniowe oczko

Składniki:
– Brzoskwinia
– 1-2 łyżki jagód
– łyżeczka cukru
– odrobina gęstego jogurtu lub serka homogenizowanego

Sposób przygotowania:
Brzoskwinię przykrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę i łyżeczką delikatnie powiększ wgłębienie po niej. Jagody rozgnieć mieszając z cukrem. Nałóż nieco jagodowej papki do wgłębienia w brzoskwini (niezbyt pełno, by sok nie wyciekał). Ułóż połówki brzoskwini w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Zapiekaj, aż brzoskwinia zmięknie, a jagody zakipią. Wyjmij, przestudź, na środek nałóż kropkę jogurtu lub serka.

61. Chleb kukurydziany

Składniki:
– – 18 dkg mąki kukurydzianej
– 2 jajka
– 180 ml jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka oleju
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia*
– tłuszcz do posmarowania formy

Sposób przygotowania:
Mąkę zmieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami. Gładką masę wlej do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz w temperaturze ok. 200 st. Ten chlebek piecze się krótko, ok. 20 minut. W daniach dla niemowląt i małych dzieci staramy się unikać proszku do pieczenia, starajmy się więc, by ten chlebem nie gościł zbyt często na stole. Jeśli dziecko jest na diecie bezglutenowej, użyj proszku bez glutenu.

62. Chłodnik owocowy

Składniki:
– pół szklanki brzoskwiń
– pół szklanki jabłek
– szklanka wody
– ćwierć łyżeczki cynamonu
– pół szklanki kulek wydrążonych z miękkiego żółtego melona
– odrobina jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
Owoce umyj, obierz, drobno pokrój. Odmierzoną ilość wsyp do garnka i zalej wodą. Następnie dodaj cynamon i gotuj 15 minut na małym ogniu. Zestaw zupę z ognia, a gdy przestygnie, zmiksuj. Rozlej do dwóch miseczek. Na wierzch owocowego chłodnika włóż po pół łyżki jogurtu i wsyp trochę melonowych kulek.

63. Cudowna cukinia

Składniki:
– pół małej cukinii
– 2 pomidory z puszki lub 3 małe świeże
– pół cebuli
– ząbek czosnku
– łyżeczka oliwy
– pół łyżeczki cukru (niekoniecznie)
– łyżeczka suszonej bazylii i kilka listków świeżej

Sposób przygotowania:
Cukinię umyj, pokrój w plasterki grubości ok. 5 mm. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż cukinię i smaż ok. 5 min z każdej strony. Zdejmij z patelni, odłóż na papierowy ręcznik, by osączyć tłuszcz. Na sos z duszenia cukinii wrzuć drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Duś na małym ogniu, aż cebula stanie się szklista. Dodaj rozdrobnione pomidory (do tych z puszki wlej łyżkę zalewy), wsyp suszoną bazylię. Duś na malutkim ogniu tak długo, aż płyn niemal całkiem wyparuje. Od czasu do czasu mieszaj. Odstaw z ognia, zmiksuj i znowu duś, aż sos uzyska konsystencję gęstej marmolady. Teraz musisz częściej mieszać, żeby się nie przypalił. Powinien być niemal słodki, więc jeśli trzeba, dosyp nieco cukru. Na plasterki cukinii włóż po łyżeczce ostudzonego sosu. Przybierz listkami bazylii.

64. Eskalopek z pomidorem

Składniki:
– kotlecik cielęcy (ok. 5 dag)
– szczypta suszonej szałwii
– rozmarynu i oregano
– pół łyżeczki oliwy
– gruby plaster dużego pomidora bez skórki
– pół łyżeczki masła

Sposób przygotowania:
Kotlet umyj, osusz, lekko rozbij, uformuj tak, by był jak najbardziej okrągły. Zioła zmiel i natrzyj nimi mięso. Odłóż na pół godziny do lodówki. Na patelnię wlej oliwę, a gdy się rozgrzeje, wrzuć kotlet na 1-2 minuty. Przełóż go do rondelka, dolej 2 łyżki wody i duś na malutkim ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut (w razie potrzeby dolewaj wody). Przełóż kotlet do małego naczynia do zapiekanek, wlej resztę sosu, przykryj plastrem pomidora, posyp grudkami masła. Zapiekaj chwilę w piekarniku w 180°C, dopóki pomidor lekko nie zbrązowieje.

65. Grzanki z mozzarellą

Składniki
– grahamka
– nieduży pomidor
– pół kulki mozzarelli
– kilka listków świeżej bazylii l oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Grahamkę pokrój w poprzek na małe kromki. Cienko okrój je ze skórki. Pomidora umyj, sparz, obierz ze skórki. Pomidora i mozzarellę pokrój na cienkie plasterki. Na każdej kromce grahamki rozsmaruj nieco oliwy, połóż plasterek mozzarelli, na to plasterek pomidora. Kanapki połóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Zapiekaj w temperaturze 180°C, pod koniec posyp posiekaną bazylią. W trakcie pieczenia ser rozpuści się, rozmiękczając grzankę. Grzanki podawaj przestudzone, pokrojone na maleńkie kawałeczki (jeśli brzeg grzanki wysechł, odkrój go).

66. Guacamole

Składniki
– pół dojrzałego awokado
– łyżka drobno posiekanej cebuli
– łyżka drobno posiekanej czerwonej papryki
– łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Wydrąż łyżeczką miąższ awokado (zanim je przekroisz, umyj gorącą wodą i wytrzyj). Od razu skrop go sokiem z cytryny (inaczej ściemnieje). Cebulę wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem i odcedź. Wymieszaj wszystkie składniki, lekko rozgniatając miąższ awokado

67. Kokosowy sernik

Składniki
– łyżka wiórków kokosowych
– 3 łyżki wrzątku
– łyżeczka cukru
– 4 łyżki twarogu
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
– łyżka zimnej wody
– pół łyżeczki masła
– pół kiwi

Sposób przygotowania:
Wiórki wsyp do garnuszka, zalej wrzątkiem, dodaj cukier. Gotuj 10 min na malutkim ogniu pod przykryciem. Do płaskiego rondelka włóż rozgnieciony ser. Wlej wiórki z wodą, w której się gotowały. Gdy masa serowa się zagotuje, zestaw garnek z ognia. Gdy nieco przestygnie, zmiksuj ją i znów wstaw na mały gaz. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Wlej ją do gotującej masy. Teraz zacznie ona gęstnieć, więc mieszaj, żeby się nie przypaliła. Gdy zacznie pyrkotać, zestaw z ognia i wlej do wysmarowanej masłem miseczki. Zastygły sernik wyłóż na talerz. Pokrój w fantazyjne kawałki. Ułóż je na talerzyku i ozdób kawałkami kiwi albo innymi kolorowymi owocami.

68. Kotlety gryczane

Składniki
– szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
– gruby plaster białego sera (ok. 100 g)
– żółtko jaja
– łyżeczka ziół prowansalskich
– szczypta soli
– odrobina oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
Ser rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj kaszę i żółtko, wyrób masę. Dopraw solą i ziołami. Formuj malutkie kotleciki-placuszki. Smaż na odrobinie oleju, delikatnie obracając (uważaj, by kotletów nie pokruszyć, ale nawet jeśli się rozpadną, i tak będą smaczne).

foodiesfeedsm