Tarta malinowo-borówkowa najlepsza z najlepszych

Jestem wielbicielką tart. Zarówno ich spożywania jak i przygotowywania. Tarty robi się szybko, łatwo i przyjemnie, trudno je popsuć, wyglądają elegancko i smakują fantastycznie. Tarta to doskonałe rozwiązanie na drobne przyjęcia, czy niezapowiedziane wizyty gości. Możemy robić je w formie deserów na słodko, lub jako przekąski na ostro. Tartę można zabrać ze sobą na piknik, czy w odwiedziny u znajomych, a nawet pojedyncze kawałki spakować do pracy, czy szkoły. W transporcie tarta wiele zniesie, a jej wygląd nic nie ucierpi.

W swoim życiu zrobiłam bardzo wiele różnego rodzaju tart, ale trafił się jeden taki przepis, do którego wracam najczęściej. Jest to przepis na tartę malinowo-borówkową na kruchym spodzie bez cukru, z owocami zalanymi słodką, jajeczno-śmietanową masą. To połączenie neutralnego spodu z owocami i słodkim farszem (zawierającym de facto tylko 100 gram cukru) to niezwykle smaczna kombinacja. Tartę można robić z użyciem innych owoców, aczkolwiek polecam dobranie zawsze tych lekko kwaskowych. Oto przepis:

SKŁADNIKI:

ciasto:

-250 g mąki pszennej

-125 g masła

-1/2 łyżeczki soli

-4 łyżki śmietany 30 %

farsz:

-2 jajka

-100 ml śmietany 30%

-50 g mąki

-100 g cukru pudru

-garść malin i borówek

WYKONANIE:

1) Do dużej miski dodać mąkę, sól i masło i ugnieść ciasto. Śmietankę dodać na koniec. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto

2) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

3) Wykładamy formę do tarty ciastem.

tartaprzygotowanie1

4) Miksujemy jajka, śmietankę, mąkę i cukier puder.

5) Wrzucamy owoce na ciasto i zalewamy mieszanką, którą zmiksowaliśmy*.

tartaprzygotowanie2

6) Pieczemy około 45 minut. Góra powinna być lekko rumiana. Posypujemy ciasto cukrem pudrem (opcjonalnie, bo bez cukru też jest przepyszna).

tartaprzygotowanie3

Przepis pochodzi z bloga Charlize Mystery.

*Jeśli chcecie aby owoce na tarcie pozostały ułożone według waszej koncepcji, bardzo ostrożnie i powoli wylewajcie na nie farsz, gdyż mogą zacząć się przesuwać i pływać.

IMAG4472

 SMACZNEGO!

  • Jadłam i potwierdzam… jest świetna 😀

  • Muszę Spróbować ! Uwielbiam tatry !

  • Znów ją zrobiłam, wkład tym razem z jabłkami i z ricottą zamiast śmietany:) To jest mój przepis na tartę idealną, z którym można cuda wyczyniać i wciąż wychodzi pycha 🙂

    • Teraz też robimy z jabłkami, bo nas sąsiadka obdarzyła takimi swojskimi z działki. Pomysł z ricottą – mega.