Uniwersalny przepis na muffinki wszelkiej maści

Muffinki to coś co uwielbiamy robić z Bajaderką razem już od dawien dawna. Postanowiłam się z Wami podzielić naszym najlepszym przepisem na muffinki i różnymi jego wariantami dla urozmaicenia. Baza pozostaje zawsze ta sama, zmieniają się tylko pojedyncze składniki w zależności od tego na jakie muffinki mamy danego dnia ochotę: z makiem, kokosowe, a może czekoladowe?

Zachęcam Was do szykowania muffinek z dziećmi, gdyż to taki rodzaj wypieków, do przygotowania których nie musimy używać miksera, a ciasto nie musi być super dokładnie wymieszane. Do tego robi się je błyskawicznie.

No to jedziemy. Podstawowy przepis jest na muffinki z makiem:

220 gram mąki (ostatnio używamy pełnoziarnistej, wcześniej robiłyśmy na zwykłej)

50 gram maku (niebieski, sypki, bez wcześniejszego szykowania)

niecała szklanka cukru (polecam cukier trzcinowy nierafinowany – naprawdę sprawia, że muffinki są jeszcze smaczniejsze)

1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

szklanka mleka

pół szklanki oleju

2 jajka

20151120_154640~2sm

W osobnej misce mieszamy składniki suche, w osobnej mokre. Po wymieszaniu łączymy je. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (mogą trochę być grudki). Wylewamy na formę do muffinek wyłożoną foremkami. Powinno wyjść równo 12 muffinek.

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach (bez nawiewu).

20151120_161458_HDR~2sm

Muffinki kokosowe

Zamiast maku dodajemy wiórki kokosowe (ze 2-3 czubate łyżki).

Muffinki czekoladowe

Zamiast maku dodajemy 2-3 łyżki kakao. Można dodać pokruszone kawałki czekolady, orzechy, rodzynki.

Muffinki z nadzieniem

Najlepiej smakują czekoladowe z powidłami. Nalewamy masę do połowy foremek. Na każdą nakładamy łyżeczkę powideł i uzupełniamy masą do wypełnienia foremek.

Muffinki z owocami

Zamiast maku zagęszczamy masę większą ilością mąki. Dodajemy dowolne owoce drobno pokrojone.

Smacznego!

20151120_163539~2sm

Tamara Tur