Muffinki marchewkowe pyszne i zdrowe

Nasze najnowsze wypieki cieszyły się sporą popularnością na Facebooku i ponieważ prosiliście o przepis zamieszczam go na blogu. Oryginalnie przepis jest dość klasyczny, można go trochę podrasować dla uzyskania zdrowszej wersji, zmieniając mąkę na pełnoziarnistą np. żytnią, a biały cukier na cukier trzcinowy nierafinowany. Ja zrezygnowałam też z proszku do pieczenia i muffinki dużo nie urosły, ale akurat mi to nie przeszkadza. Użyłam samej sody oczyszczonej, a na niej innego rodzaju muffinki rosną jak szalone, więc może to kwestia konsystencji ciasta z marchewką, które jest po prostu ciężkie i tak czy siak by mocno nie wyrosło? Nawet pozostawiając zwykłą mąkę pszenną i biały cukier nie zgrzeszymy tak bardzo, ponieważ do wykonania tych muffinek potrzeba tylko 50 gram cukru i 100 gram mąki.

Składniki:

2 średnie marchewki

2 jajka

50 gram cukru

50 ml oleju

100 gram mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie dałam)

1/2 łyżeczki cynamonu

1 szklanka bakalii (niesiarkowane rodzynki, suszone morele, suszone żurawiny, orzechy) – dałam mniej (ok. pół szklanki)

Wykonanie:

Marchewki obrać, zetrzeć na drobnych oczkach. Jaja utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz startą marchewkę. Następnie dodać olej i cynamon, wymieszać. Bakalie posiekać i dodać do ciasta. Wymieszać. Nałożyć do foremek muffinkowych do 3/4 ich wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego!

Przypominam o trwającym do 12 stycznia konkursie, w którym można wygrać cudny kocyk-kołderkę z firmy Maniaotulania.

20160108_163639~2 20160108_164310

  • uwielbiam muffinki, w wersji marchewkowej jeszcze ich nie jadłam… 😉
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉

  • To prawda, ciasto marchewkowe nigdy nie rośnie jakieś strasznie duże. Zamierzam zrobić Twoje muffinki 😀