5 przepisów na super szybkie dania bez obierania ziemniaków

W wielu polskich domach przyrządza się bardzo tradycyjne obiady tzn. ziemniaki, mięso, surówka, ewentualnie jakaś zupa. Biedne mamy narzekają na ciągłe obieranie góry ziemniaków, czego mają już serdecznie dosyć. Mam dla Was propozycje na 5 ekspresowych, smacznych obiadów bez ziemniaków, które powinny przypasować Waszym dzieciom i mężom też. (Wiem, że ten nieszczęsny zestaw pt. ziemniaki, mięso, surówka jest bardzo często dyktowany gustem najmłodszego członka rodziny). Mojemu niejadkowi bardzo smakują dania, którymi chciałam się z Wami podzielić.

1. Makaron ze szpinakiem

Składniki:

  • makaron jajeczny wstęgi
  • szpinak mrożony (najlepiej brykiet)
  • śmietanka 30% (można użyć lżejszą, ale akurat ten sos bardzo traci wtedy na smaku, chyba że dostaniemy słodką śmietankę 18%, poza tym kwaśna śmietana może się zwarzyć)
  • ser pleśniowy niebieski (ewentualnie feta, ale polecam pleśniowy) – pamiętajcie, że ser pleśniowy możemy podać dziecku powyżej 3 rż!
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie pasta z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz (najlepiej ziołowy), gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

W dużym garnku gotujemy makaron jajeczny wstęgi (np. trzykolorowy). Pokrojoną na drobno średnią cebulę i czosnek lekko podsmażamy na oliwie z oliwek. Dorzucamy mrożony szpinak. Gdy się rozmrozi doprawiamy go solą, pieprzem (najlepiej ziołowym), gałką muszkatołową. Następnie dodajemy śmietankę i pokrojony ser pleśniowy. Gdy ser się rozpuści sos jest gotowy. Opcjonalnie możemy dodać pastę z suszonych pomidorów (bardzo polecam tą opcję). Taką pastę możemy dostać np. w Biedronce z domieszką czosnku lub jakiegoś ostrego sera. Obie wersje są ok. Ja używam połowę słoiczka takiej pasty. Można też samemu zblendować suszone pomidory. Na koniec doprawiamy jeszcze wszystko do smaku. Odcedzony makaron mieszamy z sosem. Całość można podać posypaną parmezanem, ale nie trzeba.

2. Ryba z warzywami i ryżem

Składniki:

  • ok. 70 dag miruny
  • mrożona włoszczyzna w paseczkach
  • 1 cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • sok z cytryny
  • olej
  • ryż

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na oleju, wsypać mrożoną włoszczyznę, dusić do momentu rozmrożenia. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, posolić i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na warzywa. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. W międzyczasie podlewać gotowaną wodą. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i dusić ok 10-15 minut. Sos podajemy z ryżem.

3.Makaron z selerem naciowym, pesto, awokado i łososiem

Składniki:

  • ok. 400-500 g makaronu penne
  • 3-4 gałązki selera naciowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3-4 ząbki czosnku
  • garść listków świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki zielonego pesto
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łosoś wędzony (w oryginale opcjonalnie, ale polecam z niego nie rezygnować)

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, w dużym garnku z osoloną wodą. W trakcie gotowania makaronu, rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i delikatnie podsmażamy czosnek. Na końcu dodajemy posiekany seler naciowy, mieszamy tak by każda jego cząstka była zanurzona w oliwie i odstawiamy z ognia. Dodajemy pesto, świeże listki bazyli i plastry awokado oraz pokrojonego drobno łososia. Mieszamy. Makaron odcedzamy i łączymy z warzywami na patelni. Podajemy na gorąco ze świeżo startym parmezanem (niekoniecznie).

przepis pochodzi z bloga: Make Cooking Easier

4. Pierś z kurczaka w warzywach po chińsku

Składniki:

  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • mrożona mieszanka chińska
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego (opcjonalnie)
  • olej ryżowy do smażenia (ale może być też zwykły rzepakowy)
  • sól, pieprz
  • ryż

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy. Odstawiamy na jakiś czas. Gdy się przegryzie z przyprawami smażymy go na oleju ryżowym aż się przyrumieni. Następnie dodajemy mieszankę chińską. Gdy się rozmrozi zalewamy wszystko szklanką wody i dusimy pod przykryciem 20 minut. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Podajemy z ryżem.

5. Sos brokułowy z makaronem

Składniki:

  • świeże brokuły lub 1 opakowanie mrożonych
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 szklanka śmietany 18% (można pół na pół ze słodką 30%)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego (może być też pleśniowy albo feta)
  • makaron penne
  • suszone oregano
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól

Przygotowanie:
Świeże brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie lub na parze, następnie odcedzamy i odkładamy na bok. Gotujemy makaron. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy. Mięso smażymy aż się zarumieni, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy 1-2 minuty. Następnie dodajemy śmietanę, starty lub pokrojony drobno ser. Gdy ser się roztopi przyprawiamy sos solą, pieprzem i odrobiną oregano. Jeśli sos jest za gęsty rozrzedzamy go mlekiem lub słodką śmietanką. Do gotowego sosu dodajemy różyczki brokułów i makaron.

20160708_141634-min20160523_143203-min20160705_140916-min

Smacznego!

Lubisz mnie czytać? Daj mi koniecznie znać! Możesz zostawić swój komentarz tutaj lub na Facebooku, polubić lub udostępnić mój wpis. Innym sposobem się tego nie dowiem. A gdy wiem, łatwiej przychodzi mi pisanie 🙂

  • „BEZ OBIERANIA ZIEMNIAKÓW”, You made my day, nienawidzę tego! 😀

    • Tamara Tur

      Heheh <3